Urakkavoitto: Porkkala Kallbådan majakan korjaustyöt 2022

Porkkala Kallbådan majakka. Kuva: Kirkkonummen kaupunki

Josko sitä kesällä yhden majakan korjaisi. Oteranille urakkavoitto Väyläviraston hankkeessa:

⚒️ Porkkala Kallbådan majakan korjaustyöt 2022, tarjoushinta 0,773 M€

Majakka sijaitsee Suomenlahdella Kallbådanin matalalla kallioluodolla noin yhdeksän kilometriä Porkkalanniemen kärjestä etelään.

Jos rakennus voisi kertoa menneistä päivistä, tällä vuonna 1920 valmistuneella Suomenlahden luoteisella maamerkillä olisi kerrottavanaan tarina jos toinenkin. Sadan vuoden tyrskyt, heinäkuisen myrskyn mereen huuhtomat majakan alkuperäiset rakennustarvikkeet. Edeltäjänsä, liian sisäsaaristoiseksi todetun Rönnskärin majakan tarpeettomaksi teko. Sittemmin ammattikuntana kadonneiden majakkamestarin ja majakanvartijoiden tavalliset työpäivät merenkulkijoiden turvaajina. Suomenlahden satavuotisen laivaliikenteen kehityskaari. Majakan sodanaikainen evakuoiminen ja miehityksen vuodet, joita seurasi rakennuksen merkittävä rappeutuminen. Majakan automatisointi ja lopulta korvaaminen sektoriloistolla. Kallbådanin luodon asettaminen hylkeidensuojelualueeksi ja entisen huippuvuorikiipeilijän matkailuyrityksen asettuminen luodolle.

Lista on pitkä ja täynnä historiallisesti toinen toistaan merkittäviä tapahtumia. Piakkoin sen hännille voidaan lisätä kesällä 2022 suorittamamme majakan sisä- ja ulkotilojen korjaustyöt. Korjaussuunnitelma käsittää majakan ulkopintojen ja ulkopuolisten osien korjaustyöt kalliopinnan tasolta ylöspäin sekä laajennusosan katon ja valokojun. Sisäpintojen ja sisäpuolisten osien korjaustyöt käsittävät rakennuksen 4. kerroksen ullakon betonirakenteet ja 5. kerroksen (majakan vartijan huoneen) betonirakenteet sekä valokojun sisäpuoliset rakenteet.

Tämä majakkavanhus on paitsi aikansa kuva ja siten kulttuurihistoriallisesti mittaamattoman arvokas, myös rakennushistoriallisesti mielenkiintoinen kohde todellisena suomalaisen betonirakentamisen pioneerityönä.

 

 

Jaa artikkeli: