Tähtäimessa seuraavat 100 vuotta sementtiä: Finnsementin laituriurakka, Parainen

Suomen ainoan sementin valmistajan, Finnsementti Oy:n, vanhin sementtitehdas sijaitsee saaristopääkaupunki Paraisilla. Sieltä tätä yhtä maailman käytetyimmistä rakennusaineista ja betonin tärkeintä raaka-ainetta on kuljetettu vesiteitse elementtitehtaille ja valmisbetoniasemille jo yli sadan vuoden ajan. Ei syytä muuttaa toimivaa toimintatapaa, mutta päivitetäänpä sen edellytyksiä: tehtaan satamalaiturit ovat tulleet tiensä päähän, ja saavat nyt käsissämme täysin uudet rakenteet.

Kesällä valmistuva urakka etenee hyvässä aikataulussa. Viikon takaisesta Rakennuslehdestä pääset lukemaan kattavasti lisää urakan toteutuksesta. Näköislehteen pääset kirjautumaan täältä. Artikkelissa selviää mm. se, miten rakentaja saa vedenalaisen louhinnan onnistumaan paukkupakkasilla meren ollessa jäässä, sekä miksi kohteessa päädyttiin epätyypilliseen betonitukipalkkialustaan perinteisen maarakenteen sijaan.

Psst. Tiesitkö, että sementti saa nimensä latinan kielestä? Opus caementiciumin sideaineena toimivat kalkki ja pozzolaani eli tuliperäinen tuhka, johon veden lisäksi sekoitettiin saatavilla olevaa kiviainesta. Olivat hyvän äärellä, antiikin roomalaiset, sen keksiessään: Italiasta löytyy edelleen tänä päivänä tuhansia vuosia vanhoja sementtirakennelmia Via Appian varrelta.

 

 

Jaa artikkeli: