Urakointikulttuuria inhimillistämässä – kesälomapilottiemme kuulumisia

työhyvinvointi

Kerroimme ennen kesän -23 rakennuskautta käynnistävämme työmaahenkilöstön kesälomia edistäviä työhyvinvointipilotteja muutamalla työmaallamme. Työhyvinvointipilotti en tarkoitus oli tarttua alan tyypilliseen haasteeseen ja edistää töidenseisauksien avulla työntekijöiden vuosilomien laatua sekä sijoittumista kesälomakaudelle entistä paremmin. Koska urakoitsijakin on ihminen – kuten pilottien iskulauseeksi muodostui.

Nyt kerromme, kuinka pilottien kanssa kävi

Sekä Turun kaupungin tilaamassa Pukkilan asemakaava-alueen rakentaminen -hankkeessa että Keski-Suomen ELY-keskukselle urakoimassamme hankkeessa Sillankorjausurakka 1/2023 kokeilu sai hyvän vastaanoton niin tilaajalta kuin aliurakoitsijoilta, toimi suunnitellusti ja sillä saatiin haluttuja tuloksia. Työmaahenkilöstömme sai lomailla Suomen suvessa aidosti rentoutuen ja samanaikaisesti perheidensä kanssa – juuri se, mitä lähdimme kokeilulla ajamaan takaa. Urakoitsijan kesälomia kun alalla perinteisesti vietetään joko sydäntalvella tai kesäkaudella toinen jalka turvakengässä taustalla pyörivän työmaan tähden.

Itä-Suomessa monikohteisen KESELY-hankkeen aikatauluun oli suunniteltu jo sopimusvaiheessa viidennen ja kuudennen sillan korjaustöiden välille kahden viikon tauko heinäkuulle. Pukkilan pilotti Turussa puolestaan jakautui käytännössä kahteen vaiheeseen: työmaa oli heinäkuussa ensin viikon täysseisauksessa ja sen perään viikon opintojensa loppupuolella olevan työnjohtoharjoittelijamme käsissä.

Ennakointi ja kommunikointi onnistumisen edellytyksinä

Onnistumisen edellytyksiä molemmissa kokeilussa olivat ennakointi suunnittelussa, tilaajien myönteinen suhtautuminen pilotteihin ja avoin kommunikointi yhteishengessä tilaajien ja kolmansien osapuolten kesken. Myös työmaa-alueen liikenne- ja muut käytännön järjestelyt piti suunnitella ennakoivasti ja toteuttaa niin, että seisaus todella oli mahdollinen: alueilla oli paljon muita toimijoita, joiden piti päästä liikkumaan turvallisesti työmaiden kiinni ollessa.

Kokeilujen eri osapuolten tyytyväisyyskokemusten ohella on mainittava erikseen Pukkilan kesäharjoittelijamme Samuli, jonka näkökulmasta hanke oli vähintäänkin onnistunut. Harjoittelijana infralla harvemmin saa lomamahdollisuutta. Lisäksi omalla vetoviikollaan hän sai ainutlaatuisen tilaisuuden kasvaa tulevaan rooliinsa vastaavana työnjohtajana. Samuli löytyykin nykyisin vakituisten työntekijöidemme listalta. 💪

Työmaiden aliurakoitsijayritysten henkilöstöstä osa pääsi niin ikään lomailemaan, osa taas siirtyi töihin toiselle työmaalle seisauksen ajaksi vauhdittaen näin työnkulkua kohteessa.

Pilottien päätyttyä saimme iloksemme yhteistyötahoiltamme kannustusta vastaaviin järjestelyihin jatkossakin – näitä siis ehdottomasti lisää. Kiitos yhteistyötahoillemme hyvästä asenteesta lähteä mukaan aloitteeseen. Kannustamme muitakin alan toimijoita kokeilemaan samaa!

 

Lue myös alkuperäinen julkaisumme aiheesta, jossa suunniteltiin työhyvinvointipilotti en järjestämistä ja taustoitettiin, miksi niihin päädyttiin.

 

#infralla #vuosiloma #kesäloma #työhyvinvointi #työkyky #rakennetaanyhdessä

Jaa artikkeli: