Työnjohtotehtäviin
rakennusalalle – kas näin se käy

Harjoitus tekee mestarin – tai tässä tapauksessa työnjohtajan. Tuoreimman oteranilaisen, Turun ammattikorkeakoulusta rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriksi vastavalmistuneen Joonas Särvän, löytää tällä hetkellä parhaiten montun pohjalta: onhan tekeillä Turun Vesihuolto Oy:n monikohteinen vesihuollon saneerausurakka Turun Vasaramäessä.

Kohde on Särvän ensimmäinen työnjohtajana Oteranin oransseissa. Sitä ennen hän on toiminut opintojensa ohessa meillä jo useamman kesän työnjohdon harjoittelijana: hän on yksi neljästä hiljattain työnjohtajaksi edenneistä, pitempiaikaisista harjoittelijoistamme.

Turun Vesihuolto Oy:n tilaama hanke ’Vasaramäki 2’ on arvoltaan 1,22 miljoonan euron vesihuoltosaneeraus. Urakka sisältää viisi katua, joista tällä hetkellä kolme on hyvässä vauhdissa. Työstettävät katualueet löytyvät osoitteista Vasaramäenkatu – Koivukatu, Kastanjatie, Leppätie, Mansikkatie – Mustikkatie sekä Juolukkatie – Lakkatie. Hanke valmistuu loppuvuodesta 2022.

”Joonaksen eteneminen harjoittelijasta vakituiseksi työntekijäksi on ollut luonnollinen jatkumo hyvin sujuneiden harjoittelujaksojen jälkeen”, kertoo Vasaramäen urakan työmaapäällikkö Mikael Hellström. Kasvu uuteen rooliin on tullut työpäivä ja hanke kerrallaan: osaaminen on kasvanut omalla painollaan matkan varrella. ”Hommat hoituvat hyvässä hengessä”, Hellström sanoo, ja mainitsee myös tuoreen työnjohtajan mukanaan tuoman arvokkaan digiosaamisen. Tietomallinnus ja työmaadokumentaatio kuuluvat Särvän erityisiin mielenkiinnon ja osaamisen kohteisiin.

Harjoitteluaikojaan Oteranilla Särvä muistelee pitkälti nykyisen kaltaisina: yhteistyön merkitys ja työporukan keskinäinen luottamus tuli esille jo varhain. Ensimmäinen kesä meni tiiviisti vastaavan työnjohtajan kanssa työmaalla, toinen jo itsenäisemmin hommien sujuessa jouhevasti. Haastavissa tilanteissa apu oli puhelinsoiton päässä – ja mahdollisia puhelinnumeroita useita. ”Meillä on hyvä tää Turun porukka”, Särvä sanoo.

Särvän polku koulun penkiltä työmaalle on kuin oppikirjasta, joten kysytäänpä häneltä itseltään onnistumisen aakkosia. Kuinka infra-alalle astutaan menestyksekkäästi? – Pitää olla aito kiinnostus alaa ja arkista tekemistä kohtaan: ammattitaito kasvaa ja syvenee tekemällä. Työmaa-arki on yhteistä ongelmanratkaisua, jossa on paljon maaperää toinen toisiltamme oppimiselle, Särvä sanoo. Utelias asenne, oppimisenhalu ja yhteisen hyvän rakentaminen vaikuttavat olevan tämän työnjohtajan valttikortteja.

 

Särvän ajatukset aiheesta myötäilevät pitkälti yrityksemme arvomaailmaa. Työnhakijan kannattaakin aina tutustua ennalta alan yrityksiin pintaa syvemmältä löytääkseen omia arvojaan ja olemustaan puhuttelevia työnantajia: sellaisia, joissa voisi asettua viihtymään.

Entä millainen on tuoreen työnjohtajan fiilis tällä hetkellä? ”Innokas – toivotaan mielenkiintoisia hankkeita tulevaan!”

Vasaramäki 2 -urakassa saneerataan alueen vesihuoltoverkostoa. Vanhoja sekaviemäreitä nykyaikaistetaan vastaamaan nykyistä vesihuoltolakia. Jatkossa jäte- ja hulevesi kulkevat omissa viemäreissään: hulevedet eivät tarvitse erityistä puhdistusta ja siksi ne turhaan kuormittavat jätevesiverkostoa ja -puhdistamoita vanhassa systeemissä.

Jaa artikkeli: