Edistyksellistä massamerkintöjen poistoa Punkaharjulla

Kesäinen tervehdys itärajan tuntumasta Punkaharjulta, jossa urakoimme parhaillaan Pohjois-Savon ELY-keskuksen tilaamaa hanketta ”Siltaurakka 1/2022”. Siltatyömaalla poistetaan parhaillaan edistyksellisellä työmenetelmällä vanhaa massamerkintää tiestä.

Aliurakoitsijamme Cleanosolin työpäällikkö Juha Putkinen kertoo menetelmästä: ”Uusi kalusto poistaa korkealla vedenpaineella merkinnän tien pinnasta, varastoi poistosta syntyneen massan mukaansa ja vie aineksen asfalttiasemalle kierrätettäväksi. Uusi tekniikka sallii merkintöjen pintapoiston perinteisen poistojyrsinnän sijaan, joka varsinkin keskitiestöllä on omiaan heikentämään päällystettä ja jättämään vesiuran tielle.”

Menetelmä on otettu käyttöön vastikään ja ensimmäisenä Suomessa. Putkinen arvioi sen korvaavan lähivuosina poistojyrsinnän kokonaan työnaikaisten tiemerkintöjen työstössä. Nykyvaateiden mukaan tiemerkinnät urakoitavalla alueella on urakointiaikana poistettava ja korvattava työnaikaisilla merkinnöillä, sekä lopulta työn valmistuttua taas korvattava väliaikaset merkinnät lopullisilla.

Toiminnassamme pyrimme minimoimaan ympäristökuormitusta ja etsimme jatkuvasti uusia innovatiivisia ratkaisuja kestävän kehityksen nimissä – tässäpä yksi loistava sellainen.

Kauas on tultu niistä ajoista, kun toimitusjohtajamme Jukka Muhonen infrauntuvikkona heitteli ämpäristä lasimurskaa vastatehtyjen maalimerkintöjen päälle kesätyöpaikassaan rapakon takana jonkinasteisen tartunnan toivossa. Nykyaika tarjoaa meille kalustoa ja mahdollisuuksia täsmällisempään ja tuloksiltaan pitkäikäisempään työstöön.

 

Jaa artikkeli: